Dankzij de Opti-flor collectie overtref ik klantverwachtingen - Opti-flor

'Kwaliteit van Opti-flor collectie helpt mij om klantverwachtingen te overtreffen'

Bloemist Teunis Veenema
terug naar het overzicht

In het hart van Amsterdam-Zuid is de bloemenspeciaalzaak TEUNIS VEENEMA bloem|sier|kunst een pareltje. De fraaie buurtwinkel is zeker geen standaard bloemenwinkel. De klantenkring van Veenema stelt prijs op topkwaliteit en advies. Bij de inkoop van bloemen en planten kiest Veenema dan ook uitsluitend voor topkwaliteit. "Phalaenopsis koop ik altijd van Opti-flor, dat is een garantie voor topkwaliteit."

Veenema, die zelf liever wordt aangesproken bij zijn voornaam Teunis, probeert bezoekers van zijn winkel altijd op nieuwe ideeën te brengen en is ongemerkt een bron van inspiratie voor zijn klantenkring. Zo heeft de Amsterdamse bloemist bijvoorbeeld net een eigen vondst geïntroduceerd, geprepareerde bloemen op water.

Vragen om inrichtingsadviezen
"Als ik tijdens mijn wekelijkse rondje bij klanten over de vloer kom, vragen ze mij ook om inrichtingsadviezen. Als je creatief met kleur en vorm bezig bent, zoals ik, verwachten mensen ook dat je ideeën hebt over welke kleur het mooist staat op een bepaalde muur." Bij een deel van zijn klanten komt Teunis wekelijks over de vloer als onderdeel van het afgenomen bloemenabonnement. "Veel mensen hebben weinig tijd, maar willen toch dat hun huis er perfect gestyled uitziet. Wekelijks breng ik daar een nieuw seizoensboeket in een leenvaas. Daar hebben ze dus helemaal geen omkijken naar."

Zeer lange bloeiduur
"Ik merk dat consumenten de laatste tijd weer op zoek gaan naar planten voor in hun huis." Recent heeft Teunis het plantenassortiment in zijn bloemenwinkel dan ook uitgebreid. Vooral enkele mooie Phalaenopsis-arrangementen springen hierbij in het oog. "Opvallend is dat mensen verwachten dat de planten lang bloeien." De collectie van Opti-flor voldoet volgens Teunis aan het hoge verwachtingspatroon van hemzelf en van zijn klantenkring. "Als ik orchideeën van Opti-flor verkoop, vertel ik altijd dat ze minimaal twee maanden bloeien. Ondertussen weet ik dat het in de praktijk altijd langer is. Als mensen dan super tevreden vertellen dat de plant vier maanden in bloei heeft gestaan, dan is dat toch prachtig?"

Groot of klein
Teunis koopt zijn orchideeën in via de groothandel. "Eén keer per week rijd ik even op en neer naar Aalsmeer." Daar wordt de Amsterdamse bloemist bij het lopen langs de Phaleanopsis-karren met de Opti-flor collectie soms ook zelf op ideeën gebracht. "Dan zie ik weer een soort, dat ik nog niet kende. En daar neem ik er dan een paar van mee." Teunis heeft er voor gekozen om alleen de grote soorten, zoals de Grandi-flora, en de kleine soorten, zoals de Artisto of de Liberto, te verkopen. "Die tussenmaat wordt overal al volop aangeboden. Op deze manier kan ik me goed onderscheiden." Teunis probeert ook qua kleurkeuze anders te zijn dan anderen. "In de Opti-flor collectie vind ik vooral de kleuren oudroze en limegroen erg mooi."

Opvallende collectie
Teunis is zeer goed te spreken over de collectie van Opti-flor. "Opti-flor springt er voor mij echt uit, ze staan voor mij op eenzame hoogte. De planten vallen echt op in het ruime aanbod van Phalaenopsis. De bloemen zijn mooi en groot en van knopval is nagenoeg geen sprake. Opti-flor valt niet alleen op met het assortiment zelf, maar ook door de manier waarop de producten gepresenteerd worden bij de groothandel. Ook dat straalt kwaliteit uit. Ik durf te zeggen dat ik de orchideeën van Opti-flor blind kan kopen. Dat vertrouwen hebben ze wel opgebouwd."