Floral designer Pim van den Akker - Opti-flor

'Bij Opti-flor hebben ze het kweken van Phalaenopsis tot kunst verheven'

Floral designer Pim van den Akker
terug naar overzicht

Erkend meesterbinder Pim van den Akker reist de hele wereld over om de pure schoonheid en de emotionele zeggingskracht van bloemen en planten onder de aandacht te brengen bij kwekers, bloemisten, designers, media en de consument. Tijdens het creëren van zijn florale meesterwerken en het verzorgen van demonstraties maakt Van Den Akker graag gebruik van pronkstukken uit de Phalaenopsis collectie van Opti-flor.

Tijdens zijn reizen is Van den Akker druk met het verzorgen van demonstraties, het geven van workshops, het inspireren en doceren van collega's en studenten, alsmede het praten met pers en media. Daarnaast laat hij tijdens shows zien dat er fantastische dingen mogelijk zijn met bloemen en design. "Ik vind het belangrijk om te kunnen delen, om mensen te vertellen en liefst te laten zien wat mijn werk inhoudt en hoe ik met schoonheid in product schoonheid in creativiteit realiseer."

Genot om mee te werken
Van den Akker werkt al jaren met producten uit de collectie van Opti-flor. "Toen ik nog hotels inrichtte in Amsterdam, gebruikte ik al altijd Phalaenopsis van Opti-flor. Toen sprongen ze er al uit qua sierwaarde, bloeiduur en houdbaarheid." De producten van Opti-flor zijn volgens de internationaal gelauwerde floraal designer dan ook een genot om mee te werken. "Ik vind de collectie een unieke bundeling van weelde en rijkdom, en tegelijkertijd van een uitgesproken kracht. Daarmee bedoel ik dat Phalaenopsis van Opti-flor er met een ongekende bloemenpracht en een uitzonderlijk lange bloeiduur niet alleen schitterend uitziet, maar ook erg sterk is. Als je de plant uit de pot haalt, zie je dat in één oogopslag aan het sterk ontwikkelde wortelgestel. Hetzelfde geldt voor de bloemen en de bladeren. De bladeren zijn bijvoorbeeld stevig en vlezig. In mijn werk is dat belangrijk, planten moeten wel tegen een stootje kunnen."

Rust en aandacht
De grondlegger van de populaire inspiratiewebsite Flowerfactor.com heeft wel een idee waaraan de Opti-flor Phalaenopsis de combinatie van schoonheid en kracht dankt. "Bij Opti-flor geven ze de planten alle tijd en rust, die nodig is. Dit in tegenstelling tot bij sommige andere kweekbedrijven, waar de plant wordt opgejaagd om deze maar zo snel mogelijk in bloei te krijgen." Bij Opti-flor staan de planten dan ook langer in de kas dan bij een gemiddelde Phalaenopsiskweker weet Van den Akker.

Nieuwe, trendy soorten
De internationaal gelauwerde floraal designer heeft Opti-flor de afgelopen jaren alleen maar in aanzien zien groeien. "Het is een bedrijf waar men goed oog heeft voor wat er in de wereld gebeurt. Men is innovatief en sluit met nieuwe, trendy soorten goed aan bij veranderende ontwikkelingen en trends. Daarnaast zijn ze altijd bezig om na te denken over hoe producten het best gepresenteerd kunnen worden." Volgens Van den Akker lijkt Opti-flor in weinig meer op een traditioneel teeltbedrijf. "Of het moet de passie en liefde voor het product zijn, in combinatie met ambachtelijk vakmanschap. Ik vind dat ze bij Opti-flor het kweken van Phalaenopsis met recht tot kunst hebben verheven.

Internationaal topmerk
Van den Akker vergelijkt Opti-flor met het Zweedse kwaliteitsmerk Volvo. "Oerdegelijk, superieure kwaliteit met tegelijkertijd enorm veel gevoel voor design. Bij Opti-flor zelf realiseren ze zich dit niet altijd volgens mij, maar ze zijn uitgegroeid tot een internationaal topmerk. Ik maak regelmatig mee dat mensen het hebben over 'een Opti-flor'. Dat is toch een prestatie van formaat binnen de sierteeltwereld."