Bloemist Robert Knippenberg - Opti-flor

'Een Phalaenopsis wordt bij Opti-flor niet opgejaagd, maar krijgt alle tijd om uit te groeien tot iets prachtigs'

Bloemist Robert Knippenberg
terug naar het overzicht

In het lieflijke Limburgse Herten drijft ondernemer Robert Knippenberg al bijna dertig jaar bloemenspeciaalzaak Capillo. De winkel, met idyllisch ommuurde stadstuin naast de kerk van Herten, geniet een goede reputatie onder bloemen- en plantenliefhebbers in de wijde omtrek. Deze reputatie dankt de winkel voornamelijk aan haar eigenzinnige creaties van een uitzonderlijk hoog kwaliteitsniveau. "Het Phalaenopsis-assortiment van Opti-flor sluit naadloos aan bij de hoge kwaliteit, die wij proberen te bieden aan onze klanten."

De gepassioneerde Knippenberg volgt hierbij een geheel eigen koers. "Wij werken uitsluitend met producten met een natuurlijke uitstraling. Bij ons vind je dan ook geen gestileerde creaties. Dat is precies de reden dat ik zo blij ben met de wat 'wildere' soorten van Opti-flor."

Trendsettend
Deze focus op een natuurlijke uitstraling strekt zich ook uit tot het keramiek. Voor ons geen kunststof potten, maar fraai keramiek met een natuurlijke look." Kenmerkend aan Knippenberg is dat hij probeert trendsettend te zijn en niet trendvolgend. "Waar je met de laatste Kerst bijvoorbeeld veel pasteltinten in het winkelbeeld zag, hebben wij juist bewust gekozen voor donkere kleuren."

Phalaenopsis belangrijk
Capillo is mede gespecialiseerd in persoonlijk bruids- en rouwwerk en is zeer actief op de zakelijke markt. "We decoreren veel kantoorruimtes en -entrees en werken veel in opdracht van zaalverhuur- en evenementenlocaties. De verhouding tussen bloemen en planten is bij Capillo circa 75% om 25%. Binnen het assortiment planten is de Phalaenopsis een belangrijke productgroep. "Er gaan hier wekelijks zo'n 30 à 40 Phalaenopsissen de deur uit," aldus Knippenberg, die bijna dagelijks cash & carry Ebus Planten in Venlo bezoekt. "Wij hebben geen koelcel en vinden het belangrijk om te werken met verse producten. Daarnaast wil ik het product dat ik inkoop graag zelf nog even zien. Aan kwaliteit doen wij namelijk geen concessies."

Zeer hoge kwaliteit
Qua Phalaenopsis-inkoop kiest Knippenberg in principe standaard voor Opti-flor, tenzij er een keer een bepaalde kleur niet voorradig is. "De kwaliteit van het Opti-flor assortiment schiet ver uit boven dat van andere aanbieders. Los van de knoppen en bloemen zie ik dat vooral aan de wortelgroei. Bij Phalaenopsis van Opti-flor kun je zien dat de plant de tijd krijgt om goed te wortelen. Dat vind ik zeer positief in een sector, waarin planten steeds meer worden opgejaagd om maar zo snel mogelijk te kunnen worden uitgeleverd aan de detailhandel." Knippenberg merkt dit ook aan klanten, die immers regelmatig terugkomen om een nieuwe Phalaenopsis van Opti-flor te kopen. "Een enkeling probeert het tussentijds eens een keer bij een supermarkt, maar ervaart dan toch dat zo'n aankoop niet kan tippen aan de kwaliteit van Opti-flor."

Het verhaal achter de plant uitdragen
Als uitvloeisel van het winnen van de Golden Singolo Award, bracht Knippenberg met het team van Capillo recent een bezoek aan Opti-flor. "Dat was wel indrukwekkend. Men nam alle tijd voor ons. Fascinerend om te horen en te zien wat er allemaal komt kijken bij het kweken van een top-Phalaenopsis. Wat ons ook opviel was dat het bedrijf er ontzettend schoon en verzorgd bij lag." Wat Knippenberg al vermoedde, werd bevestigd tijdens het bezoek. "Bij Opti-flor staan de planten langer in de kas dan bij andere kwekers. Nu we dat weten, dragen we dit ook uit naar onze klanten. Eigenlijk zou elke goede bloemist eens een keer bij Opti-flor langs moeten gaan. Ik weet zeker dat als je dat gezien hebt, en het verhaal erachter kent, je voortaan kiest voor kwaliteit en niet voor prijs."